Richtlijnen goede voeding 2016

De nieuwe adviezen van de gezondheidsraad zijn uitgekomen ook ik heb de 95 bladzijde gelezen en moet zeggen dat de adviezen die erin staan voor mij niet nieuw zijn. Wanneer je de ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebt gevolgd en weet wat je eet of liever gezegd weet wat je moet eten dan komen ze dicht in de buurt van het nieuwe gezondheidsadvies.

Gezonder eten - Gezondheidsblog Sportvoedingscoach.eu

Stukje geschiedenis

Begin november 2015 heeft de gezondheidsraad de vernieuwde richtlijnen “Goede voeding” uitgebracht. Deze adviezen worden in een nieuwe schrijf van vijf verwerkt die later wordt uitgebracht. De meeste adviezen zijn voor de hand liggend en kun je zelf al in de praktijk uitvoeren. Het laatste advies was in 2006 uitgebracht. 

Wie geeft het advies:

De gezondheidsraad geeft een advies over de effecten van voedingstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatroon op de gezondheid. De gezondheidsraad is een adviesraad die bestaat uit hoogleraren, professoren en voedingsdeskundige. Dit advies wordt aangeboden aan de minister van VWS en de staatssecretaris van EZ.

Aanpassingen richtlijnen goede voeding 2015:

Er is een duidelijke verschuiving in het voedingspatroon, zo wordt er meer plantaardig en een minder dierlijk voedingspatroon geadviseerd. Dit zou bevorderlijk zijn voor een betere gezondheid. Ook een vermindering van de suikerhoudende en suiker vervangende dranken is van groot belang. Kortom minder vlees, minder suiker, meer planten en meer volkoren. Daarnaast ook het advies om minimaal 1x in de week de gezonde (vette) vis te eten.

Welke aanpassingen:

Bijna dagelijks komen er nieuwe producten op de markt. Had je vroeger een kleine buurtsuper die tot 18:00 uur open, nu heb je grote winkelketens die tot 23:00 uur open zijn en dan ook nog eens 7 dagen in de week. Je krijgt de meest vreemde soorten groenten en fruit en ook de variatie in andere producten is zo enorm dat je niet meer weet wat je eet.

De aanpassingen op een rijtje

1.      Geen alcohol, Drink geen alcohol of beperk de alcoholinname ten hoogstens 1 glas per dag. Meer alcohol kan leiden tot een hogere kans op kanker.

Alcohol - Richtlijnen goede voeding 2015

  2.Koffie en thee, Drink meer thee dan koffie, zeker 3 koppen per dag mogen er gedronken worden. Zowel de groene als de zwarte thee wordt aanbevolen.  Koffie daarin tegen wordt niet meer echt geadviseerd. Je mag wel de filter koffie drinken maar alle espresso koffie zou slecht zijn en het slechte cholesterol verhogen. Een einde van het tijdperk espressomachines? Het beste zou zijn wanneer je tussen de 2 en de 2,5 liter water per dag drinkt. Laat de overbodige koffie achterwegen.

 Thee - Koffie - Richtlijnen goede voeding 2015

3.Suikerhoudende dranken, Drink geen of zo min mogelijk suikerhoudende dranken, hieronder valt niet alleen de frisdrank maar ook de vruchtensappen en de gezoete zuiveldranken. Deze geraffineerde suikers zorgen niet alleen voor een gewichtstoename mar ook voor een verhoogde kans op diabetes. Ieder suikerklontje weegt 3 gram wanneer er op een verpakking staat dat de inhoud per glas 27 gram suiker is dan zijn dit (27:3) 9 suikerklontjes geraffineerde suiker.

 

 Suiker - Richtlijnen goede voeding 2015

4.  Groenten en fruit, Wij Nederlanders eten te weinig groenten en fruit en wanneer we het eten dan is het vaak uit een potje of eten we alleen dat wat we graag eten. De hoeveelheid groenten wat we per persoon mogen eten is verhoogd tot 200-300 gram en de hoeveelheid fruit is verhoogd naar 200 gram. Wanneer je voldoende kleur kiest in je groenten en fruit dan krijg je ook veel verschillende vitamines en mineralen binnen. Deze kunnen er voor zorgen dat de bloeddruk verlaagd wordt en de kans op hartziekten en een beroerten verkleint wordt. 

Groenten - Fruit  Richtlijnen goede voeding 2015

  5.  Brood en haver, Waren we in het verleden nog gewend om wit brood te eten, nu wordt volkoren, haver en spelt geadviseerd. Minimaal 3 sneden brood maar ook de ongesuikerde muesli is goed voor je. (dit zijn dus de simpele verpakkingen en niet de mooie dure ontworpen verpakkingen die van alles beloven).  Wanneer je dagelijks 30 tot 60 gram haver tot je neemt dan kan de cholesterol afnemen. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie haver en zetmeel heel goed is. Vervang dus je koolhydraat suikers door zetmeel, dit laatste is de gezonde vorm van suikers. Brood mag in Nederland alleen volkoren worden genoemd als het 100% volle korenmeel heeft. Door de vervangingen van de geraffineerde broodsoorten in het volkorenbrood krijgen we ook meer vezels binnen en is het uiteindelijk beter voor onze gezondheid.

Brood - Haver Richtlijnen goede voeding 2015 

6.Vlees, Een onderdeel dat bij de meeste Nederlanders een doorn in oog is, wij houden namelijk veel van vlees. De Wereldgezondheidsorganisatie vermelde eind oktober dat vlees zoals worst, spek of vleeswaren die gerookt, gezouten of met nitraat/nitriet geconserveerd zijn kankerverwekkend zijn. 50 gram per dag zou al schadelijk zijn, wanneer je nu er voor zorgt dat je geen enkele soort samengesteld vlees eet en de vettige vleessoorten aan de kant laat liggen dan is dat al een hele verbetering. Verder geeft de adviesraad aan dat witvlees (kip, kalkoen, konijn ) beter is dan het rode vlees ( rund, schaap, geit en varken)

Opvallend is wel de vermelding dat een vegetarische leefwijze als erg gezond staat vermeld. Er wordt jammer genoeg geen vermelding gemaakt van de voedingstoffen die de vegetariërs niet binnen krijgen en hoe zit dit kunnen ondervangen. Kortom minder vleesconsumptie is beter voor een gezondere levensstijl.

 Vlees - Richtlijnen goede voeding 2015

 7.  Zuivel, een van de gevoelige onderwerpen bij de Nederlandse voedingsadviezen. De een zegt dat je iedere dag voldoende zuivel mag drinken en weer een ander zeg dat je niks moet drinken. Nederland is een traditioneel melk- en kaasland. Wanneer we iedere dag een 1 of 2 glazen magere of halfvolle zuivel drinken/eten is dit voldoende om de hoeveelheid calcium en vitamine D binnen te krijgen. Drink in ieder geval niet de volle zuivelproducten deze zijn namelijk rijk aan Verzadigd Vet. 

8.Peulvruchten,  Wat de moslims al eeuwen eten komt er bij de Hollandse pot nauwelijks op tafel.  Toch zijn bonen, linzen, kikkererwten en spiterwten goed om te eten. Deze peulvruchten en soja-eiwit verlagen de  slechte cholesterol (LDL) Peulvruchten bevatten koolhydraten en zijn in de meeste gevallen rijk aan vezels. De doperwten en de sperziebonen tellen niet mee als boon en vallen onder de normale groenten.

 Peulvruchten - Richtlijnen goede voeding 2015

9.      Noten, Noten zijn prima om dagelijks te eten. De noten bevatten goede vetten en zijn goed in het verlagen van de “slechte” cholesterol. Nu niet meteen de noten van de kermis halen maar 15 gram (klein handje) ongezouten en ongebrande noten zijn prima om te eten. Walnoten, hazelnoten, amandelen en de Braziliaanse noot zijn de bekendere nootsoorten.

 Noten - Richtlijnen goede voeding 2015

10.   Vet, Vet is een moeilijk punt, moeten we met zijn allen roomboter gaan eten of met zijn allen de vloeibare bak- en braadvetten? Belangrijk is dat de geharde vetten niet meer in de keuken komen kijk daarnaast goed op de verpakking hoeveel Verzadigd Vet er in de boter of vloeibare vetten zitten. Hoe meer erin zit hoe slechter het is.

11.   Vis, Zeker 2x per week vis eten was het vorige advies, het nieuwe advies is minimaal 1x in de week “Vette” vis. Deze vis is rijk aan omega 3vetzuren (EPA en DHA), jodium, selenium en vitamine D. Makreel, maatjes haring en zalm zijn de meest bekende vissoorten in deze categorie. Je kunt ook eiwitrijke vissoorten eten waarbij je kunt denken aan koolvis, kabeljauw en schol. Let op, voor alle vis geldt dat ze gevangen moeten zijn in het open water en niet zijn gekweekt in bakken. 

Vis (vette) vis Richtlijnen goede voeding 2015

12.   Natrium, Keukenzout, bijna alle producten bevatten zout. Wanneer de dagelijkse inname verlaagd wordt is dit beter voor de gezondheid. Zo verlaag je de kans op hart – en vaatziekte en verlaagd het de bloeddruk.

Natrium - zout Richtlijnen goede voeding 2015

Tot slot,  de gezondheidsraad geeft aan dat bij een evenwichtig, gezond eetpatroon supplementen niet nodig zijn. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor de groep mensen die hier wel gebruik van moeten maken. Dit kan zijn als topsporter, als vegetariër, veganist of anders. Zorg in ieder geval dat ieder supplement gebruikt wordt volgens voorschrift en je alleen supplementen gebruikt die nodig zijn. Supplementen zijn bestemd voor aanvulling op en niet als vervanger van. 

Advies, eet verstandig, eet gevarieerd en eet voldoende.

(bron tekst Gezondheidsadviesraad) aanvullende informatie Sportvoedingscoach - André Mostard